Testresultaten Lisan Dubbelman

Maandag 26 september hebben we het prototype uitgetest bij Lisan Dubbelman, student in Applied Science op het Hogeschool Fontys. Ons eerste testpersoon heeft gemeld dat zij weinig tot geen ervaringen hebben over het onderwerp, zie vorige blog post Communicatie Rijkswaterstaat & STOWA, waardoor we uitkwamen bij Lisan. We hebben een uitleg gegeven over het prototype, wat het doet en wat de bedoeling is.

Tijdens de test werd het al duidelijk dat de app onduidelijk was. Ze wist niet wat ze moest doen. waar de knoppen staan en wat de knoppen voordienen. Het systeem was wel duidelijk om te begrijpen. Ze kon de handelingen zelf uitvoeren zonder te vragen naar uitleg.

Na de test hebben we vragen gesteld over het systeem.

V: Is het prototype reëel?

A: Het prototype is best reëel, maar er zitten ogen en haken aan.

  1. Zo zou je moeten testen of waterstofperoxide niet schadelijk is voor andere organische wezens en planten. Waterstofperoxide is namelijk schadelijk en kan ernstige oogletsels veroorzaken. Dus je zou moeten kijken naar de hoeveelheid die je nodig hebt aan waterstofperoxide. Als je waterstofperoxide te vaak toevoegt in het water is de kans groot dat de ph waarde hoger wordt tot wel 15ph.
  2. Je moet opletten aan de stroming van het water. Het water staat nooit stil en om waterstofperoxide toe te voegen in het water moet je bepaalde luchtdruk hebben om dat voor elkaar te krijgen. Je kunt eerst proberen met een kleurstof. Kijken wat de waterstof doet en waar het naar toegaat.

V: Is het prototype eenvoudig te begrijpen?

A: Opzicht zelf niet. Je hebt heel veel informatie nodig. De handelingen voor het systeem zijn duidelijk, maar je hebt instructies nodig om te begrijpen.

V: Is het prototype, theoretisch gezien, effectief?

A: Het prototype is best haalbaar, alleen je zou voor de effectiviteit meer getest moeten worden. Ik weet dat waterstofperoxide blauwalg kan bestrijden, maar wat zijn er gevolgen en wat is de bereikbaarheid als je waterstofperoxide toevoegt in het water.

V: Is het prototype betaalbaar?

A: Als je budget van meer dan € 100.000,- hebt, misschien wel. Het is niet alleen het systeem en de applicatie bouwen. Het graven in een meer is duur en kost veel man uren. Eerst moet het water verplaatst worden om überhaupt een gat te graven en daarbij beschadig je het natuur in het water en ook hun woonplaatsen van kikkers, vissen enz.

V: Is het prototype toepasbaar in Rotterdam?

A: Als je toestemming krijgt van de gemeente Rotterdam om je prototype toe te passen, bijvoorbeeld de Kralingse Pals, dan is het prototype toepasbaar in Rotterdam.

V: Is het prototype eenvoudig te gebruiken?

A: Het wordt pas eenvoudig als er goede handleiding is. Toen je uitlegde over het systeem en wat het doet snap ik wel wat je moest doen. Daar in tegendeel is de app moeilijk te begrijpen. Ik snapte niet wat is moest doen, waar de knoppen staan en wat de knoppen doen.

V: Is het prototype variabel genoeg? Zou er meerdere stoffen kunnen gebruikt worden?

A: Er kunnen zeker meerdere stoffen gebruikt worden. Je moet wel opletten dat de stof:

  1. Vloeibaar is
  2. Geen schade brengt aan je buizen
  3. Geen verstopping veroorzaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *