In opdracht van de NPO hebben wij ons gericht op twee belangrijke aspecten: het mogelijk maken van betekenisvolle ontmoetingen voor jongeren en het verrijken van de beleving in de uitingen van de NPO. Met oog voor deze twee doelstellingen hebben we diverse concepten ontwikkeld om uiteindelijk het optimale product te realiseren.
Ik ben gefocust op de backend van de applicatie en wil zorgen voor een goed eindresultaat. Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn mening eerlijk kan delen om een zo goed mogelijk product neer te zetten waar iedereen het mee een is.
Sena is een derde jaars student bij de opleiding Creative Media & Gametechnologies. Haar interesses liggen vooral bij het werken aan designs en de front-end van websites en applicaties.
Wesley is een designer en developer. Hij heeft al enige ervaring met ontwerpen en ontwikkelen van websites.
Shorts, zoals de korte video's op platforms als YouTube, zijn uitermate effectief in het grijpen en vasthouden van de aandacht van kijkers, met name door hun bondige formaat, directe aanpak, en visuele aantrekkingskracht. Deze eigenschappen resoneren sterk met de snelle informatieconsumptie van vandaag, waardoor ze bijzonder aantrekkelijk zijn voor een jongerenpubliek.
Door de kernaspecten van shorts—korte, directe content en visuele aantrekkelijkheid—te benutten, kunnen nieuwsorganisaties hun berichtgeving toegankelijker en memorabeler maken. Dit maakt het nieuws niet alleen boeiender voor de kijkers maar vergroot ook de kans op betrokkenheid bij met name het jongere publiek.
Hieronder wordt weergegeven hoe we van plan zijn deze aanpak te integreren in de bestaande NPO-app. Gebruikers kunnen content liken, erop reageren en deze extern delen. De interface is vertrouwd voor jongeren, wat de gebruikerservaring ten goede komt. Cruciaal zijn ook de diverse kanalen binnen de NPO. In het getoonde voorbeeld heeft de gebruiker de optie om NOS, een van de NPO-kanalen, toe te voegen aan zijn of haar voorkeuren.
De NOS Kaart is een innovatief voorstel voor een uitbreiding van de bestaande NOS-applicatie. Het hoofddoel is om nieuws voor jongeren op een overzichtelijke manier te presenteren, afgestemd op hun individuele interesses. Uit ons doelgroeponderzoek is gebleken dat jongeren nieuws vaak verwarrend vinden en te sterk gericht op politieke en traditionele onderwerpen. Met de introductie van de NOS Kaart lossen we dit probleem op door middel van de volgende functionaliteiten.
De NOS Kaart stelt gebruikers in staat om een specifiek onderwerp te kiezen dat hen interesseert, en vervolgens het actuele nieuws van de dag te verkennen door in en uit te zoomen op een interactieve kaart. Daarnaast bevat de kaart een geavanceerd aanbevelingssysteem dat nieuwsartikelen presenteert op basis van de individuele interesses van de gebruiker. Hierdoor wordt niet alleen relevant nieuws weergegeven, maar ontvangt de gebruiker ook aanbevelingen voor algemene nieuwsitems die mogelijk interessant zijn. Daarnaast worden populaire nieuwsberichten ook overzichtelijk gepresenteerd, waardoor de NOS Kaart een dynamische en gepersonaliseerde nieuwservaring biedt voor jongeren.
NPO Podcast, brengt de NPO en publiek samen bij één.
Op NPO Podcast kunnen kijkers meer dan alleen luisteren naar een podcast. Met NPO Podcast hebben de kijkers ook een impact, en ook een stem. Breng kijkers als gast bij de podcasts om hun input te delen, en hun kant van het verhaal laten horen
Download NPO Podcast en laat je stem horen
De NPO Comic Stories is een nieuwe manier van het overbrengen van informatie aan de doelgroep. Door het gebruik van AI voor het generen van afbeeldigen in combinatie met bijvoorbeeld nieuws, kunnen nieuwsberichten zo worden overgebracht dat ze voor de doelgroep interessanter kunnen zijn om te lezen.
Uit onderzoek met doelgroep kwam onder andere naar boven dat de doelgroep meer geintresseerd zou zijn in de onderwerpen van de NPO als deze zouden worden weergeven in (korte) video's of in comic stories.
Voor het ontwerp hebben we het kleuren palet en vormgeving van de NPO behouden. De layout hebben we zo opgesteld dat het overzichtelijk en herkenbaar in gebruik is vergleken met andere (soortgelijke) apps. De gebruiker kan naast kiezen op basis van tags of aanbevelingen, ook de keuze maken voor het gebruiken van een verassings thema, waarbij de gebruiker een willekeurig thema krijgt.
Met NPO Visuals worden afbeeldingen gegenereerd door middel van AI. Deze afbeeldingen kunnen eenvoudig worden gemaakt door de redactie van een NPO-omroep, met behulp van een Chrome-extensie waar prompts kunnen worden ingevuld. Posts worden weergegeven op basis van de interesses van de gebruiker, om de app beter af te stemmen op de individuele gebruiker. Als een gebruiker uit zijn 'bubbel' wil komen, kan hij of zij gebruikmaken van het verrassingselement, dat willekeurige posts weergeeft.
NPO Visuals bouwt voort op het concept van NPO Comic Stories. Met NPO Visuals streven we ernaar om de doelgroep te interesseren in short form content op een vergelijkbare manier als Cest Mocro op Instagram. Uit onderzoek is gebleken dat dit een populaire manier is om content te ontvangen.
Het ontwerp maakt gebruik van dezelfde vormgeving en kleurenpalet als dat van de NPO. De layout van de app is vergelijkbaar met die van andere populaire apps, zoals Instagram, om de overstap voor de doelgroep zo klein mogelijk te maken. Bovendien zorgt het ontwerp voor gebruiksvriendelijkheid dankzij de doordachte indeling.
Het advies van de NPO benadrukt dat ons product beter past bij platforms zoals het Jeugdjournaal, omdat de NOS terughoudend is om met door AI gegenereerde content om te gaan, vanwege zorgen over de perceptie van nepnieuws. In de volgende ontwikkelingsfase is het essentieel om de feedback te verwerken door de AI-generatie van afbeeldingen beter af te stemmen op de bijbehorende nieuwsartikelen. Bovendien moet er de mogelijkheid worden geboden aan gebruikers om het originele nieuwsartikel te lezen op de NPO-website. Verdere verbeteringen zijn nodig voor het verrassingsthema, waarbij gebruikers aanbevelingen krijgen voor artikelen die buiten hun gebruikelijke interessegebied vallen. Een andere aanpak is om dit thema te introduceren met een kop als 'Dit is ook iets voor jou', om de gebruikers op een andere manier aan te spreken.