Wij zijn vrijdag naar verschillende locaties gegaan om op inspiratie te komen voor ons project. Locaties die we hadden bezocht zijn :
– Blijdorp
– Natuurhistorische museum
– Kralingse Bos

Wij zijn dan op 2 onderwerpen gekomen waarmee wij misschien kunnen gebruiken n.l de grutto vogel en het planten van bloemen in de stad.

De grutto vogel is een bedreigde vogel soort die alleen in Nederland voortplant. In de winter gaat die naar anderen landeĀ om naar voedsel te zoeken. In de winter vindt het grootste populatie van de grutto in Senegal waar ze de rijstzaden van de boeren opeten. Dit is natuurlijk lastig voor de boeren.

Voor de bloemen waren we op het idee gekomen toen we in het kralingse bos liepen en er weinig bloemen zagen. Wij hadden dan desk research gedaan waarom er geen bloemen in het bos zijn maar kon niets vinden erover. Wel is er een bepaalde gebied van het bos waar er een bloemen tuin is.

Met deze 2 onderwerpen gingen wij dan verder onderzoeken doen en kijken bij welke wij meer info erover kan vinden en direkt brainstormen over mogelijke ideeen voor ons project.

Uitsterving van de grutto is veroorzaakt door de intensieve landbouw. Boeren maaien hun graslanden vaker waardoor de grutto weinig of geen voedsel meer kunnen vinden en ook geen veilige plek meer heeft om voort te planten. Om verder onderzoeken hierin te doen moeten wij helemaal naar het noorden/ noord-oosten van het land gaan om geschikte veldonderzoek te doen. Dit was een minpunt van het onderwerp voor ons omdat wij niet zo ver wilden reizen.

Wij hadden dan onderzoek gedaan naar bloemen en wat voor bijdrage zij leveren aan ecologie. Wij zijn erachter gekomen dat veel insecten afhankelijk zijn van bloemen als voedingsbron en bloemen zijn afhankelijk van insecten voor de bestuiving. Een insect die vaak gepaard gaat met bloemen zijn bijen. Uit verder onderzoek blijkt dat bijen aan het uitsterven zijn. We komen ook te weten wat de oorzaken zijn van deze uitsterving n.l : pesticiden, ziekteverwekkers of door onvoldoende/ eenzijdige voedsel.

Met pesticiden en parasieten kunnen wij niet echt iets ermee doen dus hebben wij dan gekozen om te kijken wat wij voor de bijen kunnen doen m.b.t bloemen.